Skepp och hoj – Sjölivet som hobby

Sjölivet kan kännas lite otillgängligt för många, även om du bor vid kusten. Det krävs nästan att du har anknytning till båtliv via familj eller vänner, men det är inte så svårt och dyrt som många tror. Här kommer lite kunskap för dig som är intresserad.

Innan du överväger att kasta loss så kan vi varmt rekommendera att gå kurser. Vill du segla så anordnar många båtklubbar nybörjarkurser som är väldigt bra och som hjälper dig att bygga upp ett kontaktnät inom båtlivet. Oavsett om det är segelbåt eller motorbåt som intresserar dig så kan det vara en god idé att gå en kurs i navigation. Misstag kan få förödande konsekvenser och många misstag går att förebygga genom att exempelvis ta kustskepparexamen via exempelvis medborgarskolan. När du väl känner dig trygg så är det dags för båtköp, kanske kan du dela med en vän eller så vill du ha en egen båt. Det är lätt att tänka att båtar är dyra, men om du inte har höga krav på lyx så finns det fina segelbåtar från 70- och 80 talet som är bra för nybörjare utan att du behöver belåna allt du äger. Ta hjälp av en båtvan person när du ska köpa båt, då vet du vad du ska kolla efter och kan göra ett bra köp.

Att ha båt innebär också en hel del löpande underhåll, genom att ta hand om din båt så kan du förebygga stora kostnader i framtiden. Oavsett om du har motorbåt eller segelbåt så är ordentlig rengöring viktigt, på erlandsonsbrygga hittar du allt du behöver för det. Om du är med i en båtklubb så kan du få bra tips och trevligt sällskap under allt fixande med båten. Sist men inte minst, glöm inte säkerheten. Flytväst ska bäras av alla ombord, men det finns många nya modeller som gör att du slipper känna dig klumpig ombord. Nu kan du kasta loss!

About