Byte av cykelkedja – steg för steg

Att byta cykelkedja är en enkel uppgift som du kan göra själv hemma. Det är också viktigt eftersom en sliten eller rostig cykelkedja kan skada dina växlar och kedja. Detta är vad du behöver för att byta cykelkedja:

Verktyg och utrustning som du behöver:

 • Cykelkedja
 • Kedjebrytare
 • Ny snabbkoppling (om din cykel använder en sådan)
 • Handskar (tillval)
 • Handduk eller trasa (tillval)
 • Kedjefett (tillval)

Steg för steg guide för att byta cykelkedja:

 1. Börja med att ta bort den gamla kedjan. För att göra detta måste du använda en kedjebrytare. Se till att du tar bort kedjan från både fram- och bakdrev. Du kan också behöva ta bort snabbkopplingen om din cykel har en.

 2. Nu är det dags att mäta den nya kedjan. Om den är för lång, måste du ta bort länkar tills den passar. Lägg de två kedjorna bredvid varandra och räkna ut hur många länkar som ska tas bort.

 3. Använd din kedjebrytare för att ta bort de extra länkarna. Var försiktig så att du inte tar bort för många länkar. Du kan alltid ta bort fler senare om kedjan är för lång.

 4. Nu är det dags att sätta på den nya kedjan. Börja med att placera kedjan på den minsta kuggen på bakhjulet och den minsta kuggen på framdrevet. Använd sedan kedjebrytaren för att sätta ihop kedjan.

 5. När kedjan är på plats är det dags att justera den. Se till att den inte hänger ner för mycket och att den är rätt spänd. Testa att växla upp och ner för att se om allt fungerar som det ska.

 6. Om allt ser bra ut kan du sätta tillbaka snabbkopplingen (om din cykel har en).

 7. Avsluta med att smörja kedjan med lite kedjefett. Detta hjälper till att förhindra rost och håller kedjan smidig.

Det var allt! Nu vet du hur du byter cykelkedja på din cykel. Det är enkelt och du kan spara pengar genom att göra det själv istället för att ta cykeln till en verkstad.

About